Friday, February 22, 2008

Hatšepsut


Negdje sam čitala da je Tina Tarner u prošlom životu bila Hatšepsut. To joj je navodno rekao neki prorok koji je mogao da vidi šta je ko bio u prošlosti. I eto reinkarnirala se ni manje ni više u Tinu Tarner.

Hatšepsut, kraljica koja je obilježila mirno razdoblje prvoga dijela 18. dinastije, (1473-1458. pr. Kr.) bila je kći Tutmozisa I. i žena svog polubrata Tutmozisa II. koji je vladao vrlo kratko. Prerana smrt vladara dovela je Hatšepsut na prijestolje umjesto kraljevskog nasljednika Tutmozisa III., koji je u vrijeme smrti svog oca još bio dijete. Naime, nakon smrti Tutmozisa I., vlast u Egiptu je preuzeo njegov sin i nasljednik Tutmozis II. (1494.-1490.pr.Kr.). Za ženu je uzeo svoju polusestru Hatšepsut kao "božansku suprugu". Kako je Tutmozis bio vrlo mlad kad je stupio na prijestolje, a i boležljive prirode, umro je nakon samo četiri godine vladavine. Za to vrijeme je, zbog njegove bolesti, njegova supruga Hatšepsut vodila većinu državnih poslova. Tutmozis II. je nakon smrti iza sebe ostavio legitimnu kćer Nofrure koju je imao s Hatšepsut i mladog sina kojeg mu je rodila priležnica. Nofrure i sin su se vjenčali, pa je time sin bio priznat kao zakoniti nasljednik (Tutmozis III.), no Hatšepsut je preuzela regentstvo. Sedam godina nakon muževe smrti, (1473. g. pr Kr.) prisvojila je kraljevske insignije i službeno preuzela naslov faraona s praenomenom Maatkare. Tim potezom je energična i tašta Hatšepsut isključila iz kraljevske vlasti pravnoga nasljednika Tutmozisa III., koji je uz nju obavljao samo neke državničke obveze reprezentativne prirode.Najznačajniji spomenik cijelog razdoblja njene vladavine je hram u Deir el Bahriju. Hram je podignut u zapadnoj Tebi oko 1466. g. pr. Kr., a danas istraživanje i obnavljanje hrama već nekoliko godina provodi Poljska arheološka ekspedicija i Egipatska organizacija za starine. Terasastom strukturom na različitim razinama postignut je arhitektonski sklad između građevine i prirodnoga okruženja, a stari su ga Egipćani nazivali geser-geseru ("najuzvišeniji među uzvišenima"). Hram je uklesan u stijenu pored starijeg i manjeg hrama Mentuhotepa I, i zaista je jedan od najljepših u Egiptu. Danas je izuzetno zanimljiv turistima, pa je jedan od najposjećenijih arheoloških lokaliteta u Egiptu. Nažalost, poznat je i po nesretnom događaju iz 1997. g., kada su teroristi ispred hrama ubili 58 turista.
Hram priča jednu priču, tj. priča priču o kraljičinom životu, od njenog rođenja pa nadalje. A ta "priča" je urezana u zidove hrama u vidu slika. Zanimljivo je kako su drevni Egipćani trošili vrijeme i energiju. Danas milioni turista obilaze ta čuda i dive se. I ja sam bila jedna od onih koja nije krila oduševljenje. Jerbo ja se oduševljavam na svaki metar, ako nemam čemu, smislim.

No comments: