Tuesday, April 15, 2008

Bludni Pompeji

Dobro je rekao Čarls Dikens : „Planina je zao duh, propast i kob ove divne zemlje, duh koji čeka svoj čas“. To negdje pročitah, a u uvodu postavljma sliku koja odgovara naslovu posta...

Od 79.g.n.e. bilo je 70 erupcija Vezuva, što je u prosjeku po jedna erupcija svakih 27. godina. Posljednji se dogodio 1944.godine kao opomena da je Vezuv jedini živi vulkan na evropskom kontinentu. Da vulkan oživi recimo sutra (a oživiće kad-tad) mogu mislit koja bi zbrka bila među ljudima, među onakvom gužvom (procjenjuje se Napulj kao najgušće naseljen grad, e sad ne mogu se tačno sjetit da me ubiješ, koliko stanovnika na 1 kvadratni metar).

Ono što me oduševilo u Pompejama između ostalog su i slike, te natpisi na zidovima. To znači da su umetnici i boemi i tada postojali, ali kako su ih za njihova djela inspirisali anđeli i demoni, jednako su ih inspirisale i prostitutke. Tako u javnoj kući Pompeja mogu se vidjeti slike golih žena u raznim pozama. Kažu da su te slike imale naznake cijena, ovisi sad u kom je položaju koja slika. Također osim takvih slika, bili su i romantično ljubavni zapisi. Evo jedne poeme: „Duša ima običaj da uzima i daje ono što joj pripada. Ako se budeš toga držao, Venera će ispuniti naše želje i njeno dobročinstvo će nas učiniti bogatim!“.

Imala sam osjećaja dok sam šetala ulicama Pompeja da su bili dosta bludni. Čini mi se da su znali za ovosvjetska uživanja u ženama i vinu. Postoje i neki mitovi (o, dal' su to mitovi?) da su Pompejci pili najslađa vina (pljuvačka mi na usta ide...). Ljubili su i egzotične žene u javnoj kući, koje su dolazile sa Istoka. Otuda religiozni narodi tvrde da ih je sve to stiglo, jer su bili toliko bludni da su premašili sve granice...


Po svom prirodnom položaju na grebenu lave, Pompeja je stalno oskudjevala u vodi. Za navodnjavanje bašti koristili su se bunari. U gradu su na neka mjesta postavljanje javne česme, a evo jedne po meni najljepše. Ova česma nalazi se na kraju Eumahijine zgrade na istočnoj strani foruma. Kvadratni bazen je ukrašen bistom boginje izobilja- simbolom blagostanja- te se ta ulica koja se tuda prolazila zove Ulica izobilja.

I još jedna predivna stvar koja čovjeka ne može ostaviti ravnodušnim jeste FORUM. Forum u Pompeji je jedan od najljepših i najpotpunije očuvanih u grčko-rimskom svijetu! Podignut je u vrijeme Samnićana u drugoj polovini II vijeka p.n.e. Ozbiljno je oštećen zemljotresom 62.g. i bio je još u toku rekonstrukcije u trenutku erupcije Vezuva. Trg je dugačak 142 m i 38m širok, a okružen je sa 3 strane dvospratnom kolonadom od koje je samo nekoliko stubova ostalo. Bio je mjesto gdje su vlasnici radnji i putujući trgovci iznosili svoju robu u pazarne dane. Ispred kolonade se nalazilo niz konjičkih statua magistrata i značajnih građana. Na trgu nije bilo prometa sa kolima jer je podignut za 2 stepenika iznad nivoa ulice, tako da su stanovnici Pompeja imali čitav prostor za trgovačke poslove, političke skupove i vjerske obrede. Na južnom dijelu Foruma ima 5 zgrada gdje su se sastajali slobodni građani da izaberu 4 činovnika, 2 edila i 2 duumvira, 2 najviša činovnika koji su igrali ulogu sudija. Senatori su postavljani iz redova višeg sloja, obično zemljoposjednika i to doživotno.

Kraj ću završiti kao što sam i počela: sa vodom. No, u uvodu sam pričala o vodi za piće, a na kraju ću o vodi za kupatila, dakle o vodi za kupanje.

(ovdje je bila slika bazena iz Pompeja koja se greškom izbrisala ne mogu više postavljat iznervirala sam se sa slikama, uhhhh)

Pompeja je imala 4 javna kupatila. Imate na slici kako je sve to izgledalo. Rijetki su bili oni koji su se mogli pohvaliti privatnim kupatilom u sopstevnoj kući, s obzirom na oskudicu u vodi. Najstarija javna kupatila su bile Stabijske terme. Na žalost nemam slika odatle, jer nisam ulazila u to kupatilo, ali oni koji su imali te sreće da uđu rekli su da se na svodu tog kupatila nalazi izrezbarena slika koja govori o mitu Ganimeda koga odnosi orao

No comments: